Trähus och fasadmålning.

Falu rödfärg.

Trähus är en stor del av vår svenska fasadkultur. Många av dessa målades i slammfärger eller i linoljefärger. Faluröd har nog dom flesta svenskar hört talas om när det gäller trähus. Faluröd färg har anor tillbaka runt 1500 talet och är en gammal beprövad färg. Pigment till faluröd kommer i från falu gruva. Nu finns det efterliknande kopior av denna färg men orginalet tillverkas med pigment från falu gruva.

Kalkmålning.

Kalkfärg är en vanlig typ av färg som man använder sig av vid fasadmålning av putsader fasader och är en mycket gammal metod att färgsätta kalkputsade fasader. Förorter i Stockholm så som exempelvis Bromma och Danderyd har många exempel på många vackra hus med kalkmålade fasader.  I dag finns det många typer av olika typer av material för att färgsätta en putsad fasad. Vid renovering är en viktig faktor att kontrollera vilken typ av färg fasaden redan är målad med innan så man kan välja rätt typ av färg så man vet att den nya färgen kompatibel med den befintliga färgtypen på din fasad.

Linoljefärg.

Linoljefärg är också ett gammal produkt som funnits länge. Med denna färg har man målat på i princip allt. Med bra resultat faktiskt. Tänker man på hur det ser ut idag med olika färger till nästan allt så är lineoljefärgen fantastisk. En färg till det mesta. Naturligtvis ska man kontrollera att det fungerar där just du ska måla. Många trähus är och har blivit målade med linoljefärg och blir mycket vackra. Linoljefärg bör man måla i flera tunna skikt för att få ett snyggt och hållbart resultat.

Penslar.

När man ska påföra färg bör man ha tillgång till rätt penslar och veta hur dessa ska användas. En bra regel är att ju bättre penslar du har ju bättre slutresultat får du. Man bör också känna till hur penslar ska rengöras och förvaras. Utöver detta bör man välja rätt storlek på pensel för den yta som ska målas. Tyvärr så kastas många bra penslar helt i onödan. Med rätt rengörning och förvaring så håller målarpenslar länge och kan vara med på många roliga och tillfredsställande målningsarbeten.

Dags att måla om fasaden.

Först vill vi säga att följ alltid bruksanvisngarna som brukligt står på färgburken men här får du lite gör det självtips som gäller för dom flesta målningsarbeten när man ska måla om sin träfasad. Börja med att tvätta fasadytan med målartvätt och använd helst en tvättborste i samband med fasadtvätten. Upptäcker du eventuell mögel använder du tvättmedel för mögel och alger. Hjälp till med tvättborsten så det blir riktigt rent. Det är också viktigt att använda lite skyddsutrusning så som gummihandskar och skyddsglasögon. Skölj av fasaden noga med rent vatten. Att använda trädgårsslangen brukar fungera utmärkt. Låta fasaden torka ordentligt. Skrapa bort all lös sittande färg och rugga även upp ytor som upplevs och känns blanka exempelvis med ett sandpapper. Borsta bort damm och färgflagor från fasaden.Passa på att byt ut dåligt virke och täta sprickor med målarfog. Grundmåla trärena ytor samt förgrunda ändträ. Använd passande grundfärg eller grundolja beroende på vilken slutlig fasadfärg som ska användas. Fasaden färdigstryks vanligen två gånger med vald färg.

Lite andra tips och råd vid planerad målning.

Lite andra saker att tänka på när man ska måla om sin träfasad är att man aldrig bör måla när temperarturen understiger +5 och man ska heller inte måla i direkt soljus. När man målar på trä är det viktigt att virket inte är för fuktigt. Är man osäker kan man alltid kontrollera virket med en fuktmätare. Vi brukar rekommendera att provmåla någon kvadrat på huset med vald kulör för att få en känsla hur en färdig fasadrenovering av din fasad kommer att se ut. I Stockholm finns en del professionella fasadspecialister som kan hjälpa till med er fasadrenovering både med utförande och andra värdefulla råd. Måla gärna upp ett liknade färgprov vid en fasadrenovering av en putsad fasad. Går man i tankar att renovera sin egen fasad ska man följa dom bruksanvisningar som leverantören uppger till färgen och är noggrann med förarbetet så kommer ditt utförda måleriarbete hänga med i många år framöver.